Småprat & Bebisbabbel
© Everst, Dreamstime.com

Redan när ett barn är nyfött vill det och kan det kommunicera. Den lilla bebisen söker kontakt genom att använda sin röst, sina ögon och rörelser, och redan i magen har bebisen lyssnat aktivt på sin mamma. Språkutvecklingen börjar alltså mycket tidigt och det finns mycket vi vuxna kan göra för att hjälpa till. Här kommer våra bästa råd för att bygga språk med små barn, och ännu bättre är att det är roligt också!

Passa på att språkleka i vardagen
På skötbordet
© Dmitry_Kuznetsov, Dreamstime.com
Stäng

Språklek på skötbordet

För att lära sig behöver barnet samspela med någon som kan lite mer. Ett dragplåster, någon att härma, en förebild, en trygg famn och en lugnande röst. Ja, någon som finns nära och ger ögonkontakt, och ser just mig!

Vid skötbordet kan vi vuxna lätt passa på att vara den där förebilden och bygga språk. Närheten kommer naturligt, vi är ansikte mot ansikte och kan ha ögonkontakt. Det är bara att sätta igång helt enkelt!

Några roliga tips som passar extra bra vid blöjbytet är:

  • Prata om kroppen och det ni gör. ”Och lilla magen, så ren och fin. Och torka här, och torka där.”
  • Leta upp något fint att titta på och prata om, en affisch eller annat barnen tycker om. Följ barnets blick och sätt ord på det ni tittar på. ”Dadda har också blöja. Dadadadaaa! säger Dadda”.
  • Passa på att babbla och busa, kittlas och pussas. Pausa ibland och se om barnet vill härma eller svara på något annat sätt.
  • Och varför inte lägga till en ramsa eller sång då och då?
Bad & Tvätt
© Pipa100, Dreamstime.com
Stäng

Språklek i badet

Alla roliga situationer går att använda till språklek, och att bada brukar vara roligt! Använd samma ord många gånger, ”bada” till exempel, både före, efter och under badet, och gör gester och ljud till – ”plaska, plaska” – så kan det locka barnen att härma både rörelser, ljud och så småningom ord.

Andra roliga tips som passar när det är dags för tvätt och bad är:

  • Lägg till några roliga leksaker att babbla och språkleka med. Vattenlek är kul! Hur låter det när ankan simmar?
  • Rimma och ramsa och sjung – hittar ni saker som passar till ramsan eller sången så kan ni bygga ordförråd ännu effektivare. ”Vanka, vanka, lilla anka, hoppa iii.”
  • Måste ni göra något jobbigt, som att tvätta håret kanske, kan ni försöka bygga in det i en lek. ”Ska vi fråga Doddo om vi kan få lite schampo?” I bästa fall blir det både språkutvecklande och lite lättare att få det där jobbiga gjort.
Nattning
© Gaja, Dreamstime.com
Stäng

Språklek under kvällsrutiner och nattning

De vildaste språklekarna kanske får vänta till nästa dag, men även under kvällsrutinerna går det att smyga in språklek och språkstimulans.

  • Skapa en rutin med en tydlig ritual och sätt ord på det ni gör. (Först kommer…, sen gör vi…, nu ska vi…) ”Först ny blöja, och sedan pyjamasen på. Nu ska vi borsta tänderna!”
  • Är tandborstning inte det roligaste i livet är ett tips att hitta på en liten historia samtidigt. ”En dag när Babba skulle borsta tänderna, då gapade Babba så här stort! Kan du? Ja så där stort!”
  • En sång eller ramsa kan också göra tråkiga rutiner roligare.
  • Och glöm inte att ta med en liten bok i sängen! När barnen är trötta och vill gosa är det en utmärkt situation att visa vad mysigt det är att läsa böcker. Det gör ingenting om ni mest bläddrar, tittar och småpratar tillsammans, eller om alla somnat innan boken är slut!
Vid matbordet
Stäng

Språklek vid matbordet!

Att småprata och samtala vid matbordet känns nog naturligt för de flesta av oss! Vi sitter tillsammans och har tid att uppmärksamma varandra. Är ni flera i familjen är ett tips att försöka se till att alla ska få berätta något varje dag. Och glöm då inte dig själv som förälder, för du är en förebild för dina barn!

  • När ni samtalar och berättar, tänk på att man kan berätta på många olika sätt beroende på vem man är. Försök få med de allra yngsta också, men på deras sätt. Kanske kan du som vuxen påminna om något ni såg i parken till exempel. ”Kommer du ihåg vovven? Vov, vov!” och ge plats för barnet att härma eller fylla i med gester eller ljud. Oavsett om barnet gör det eller inte så har du hjälpt det att vara med lite i samtalet.
  • Ibland är det enklare att hitta på något att prata och berätta om, om man har något roligt att titta på. En bordstablett med favoritfigurer kanske? Eller ett matset? Eller en affisch på väggen? Det är inte alltid just vad man gjort under dagen som är roligast att berätta, och med bilder i närheten kan man peka och visa också.
  • Prata om det ni gör i stunden också och om maten ni äter. ”Visst var det gott! Nam nam.” När barnen börjar kunna uttrycka lite mer med gester eller ord kan vi också locka dem att sätta ord på vad de vill ha. ”Vill du ha vatten eller mjölk?”
I lek
Stäng

Lek tillsammans!

Lek är utvecklande! Och roligt! Och en bättre språkutvecklande stund än att leka tillsammans går nästan inte att hitta. Vi vuxna kan oftast bara hänga med i allt barnen tycker är roligt, och fylla på med nya ord och gester och ljud. Men vill vi stötta barnen att lära sig något speciellt går det alltid att hitta på en liten språklek just kring det också.

Här är våra bästa tips för roliga språkutvecklande lekstunder:

  • Sätt ord på det ni ser och gör i leken. Som vuxen kan du hela tiden ha i bakhuvudet att föra in lite nya ord i leken så bygger ni ordförråd. Att leka med ljudhärmande ord och att saker låter är också ett bra tips, för det är nästan alltid lättare för barn att komma igång att säga ”mjau” än ”katt” till exempel.
  • Små barn tycker ofta om enkla ”ge- och ta-lekar” och ”tittut-lekar” och det är för att de via sådana lekar lär sig grunderna inför annat i livet. I ”ge- och ta-leken” tränar de ju till exempel på turtagning, som faktiskt är en grund som bland annat alla våra samtal bygger på – att vi turas om att lyssna och att prata.
  • Gå på barnens intresse, och smyg in språklek i det! En grundidé bakom till exempel Babblarna är att stötta utvecklingen av tidiga språkljud. Men genom att vi också hittar på andra lekar med Babblarna kan de användas till att stimulera andra delar av språket. Om de får leka kurragömma till exempel kan barnen få utveckla förståelsen om vad olika lägesord som ”bakom” och ”under” egentligen betyder. ”Babba har gömt sig bakom soffan.”
Utomhuslek
© Nadinbnd, Dreamstime.com
Stäng

Språklek ute!

Ute i världen finns det mycket att titta på för både stora och små. Passa på att prata om allt ni ser så ger det tusen tillfällen till att bygga språk.

Här är våra bästa tips för språkutvecklande stunder utomhus:

  • Följ barnets blick och sätt ord på det ni ser. ”Titta en bil. Oj, vad fort bilen åkte.”
  • Passa på att låta och härma ljud tillsammans. Hur lät bilen när den körde förbi? Och hur låter katten?
  • Prata om vad ni gör och vart ni ska. Kanske kan barnen få bestämma också. Ska vi gå eller springa till parken?
5 tips för att bygga språk i vardagen

1 Sätt ord på allt

Ta för vana att sätta ord på allt ni gör i olika situationer och prata om det ni ser. Det är både mysigt för barnet, som får ha kontakt med dig, men bygger också ordförråd och språk!

2 …men lyssna ännu mer!

Var också uppmärksam på allt barnet själv uttrycker med exempelvis ljud, rörelser, mimik och ögon. Ju mer lyhörda vi vuxna är desto mer kan små barn kommunicera med oss. Om vi sedan tolkar och sätter ord på det vi tror att barnen tänker kan vi få till ett riktigt språkutvecklande samtal – även innan barnet sagt sina första ord.

3 Använd gester och tecken

Om vi använder mycket gester, eller tecken, när vi pratar med våra små förstärker vi det vi säger och stöttar språkutvecklingen. På det sättet visar vi också hur barnet själv kan använda kroppen för att göra sig förstådd innan hen kan säga ett ord. Alla sätt att kommunicera är bra!

4 Babbla och turas om att låta!

I jollret tränar barn på att få kontroll över alla små muskler vi använder när vi talar. Vi vuxna kan uppmuntra det genom att vi också leker med ljud och lockar barnen att härma. Ha ögonkontakt, gör små roliga grimaser och babbla – det kan ta lite tid för barnet att ”svara” men rätt som det är kommer det!

5 Läs, sjung och ramsa

Titta i böcker tillsammans, sjung sånger, ramsa och lägg till rörelser och kittel. Ditt barn tycker om att höra din röst och samlar samtidigt på sig ord, ljud och språkmelodi inför den dag då det är dags att själv börja babbla.

Det finns oändligt många situationer i vardagen som lämpar sig utmärkt för att leka med språk. På skötbordet, vid matbordet, i badbaljan, vid nattningen. Klicka på cirklarna ovan för fler tips!

LÄS MER

Språkutveckling 0-2 år

Läs om vanliga utvecklingssteg i det lilla barnets språkutveckling. Från joller, till ord och korta meningar!

Läs mer

Språkutveckling 2-4 år

Språket fortsätter växa. Läs mer om barns språkutveckling under de tidiga förskoleåren.

Läs mer

Barns språkutveckling 4-6 år

Språkutveckling 4-6 år

Under de sista förskoleåren brukar mycket falla på plats. Men barn utvecklas förstås i lite olika takt så läs gärna flera av artiklarna här för att hitta tips som passar just er!

Läs mer

TIPS!

Språklek med Babblarna

Språklek med Babblarna

Babblarna är mer än ett gäng färgglada figurer. Här hittar du tips för hur de kan användas för att leka fram språk!

Läs mer
Extra stöd i språkutvecklingen

Extra stöd i språkutvecklingen

Alla barn är olika och hur språk utvecklas kan variera. Behöver ditt barn extra stöd hittar du goda råd och tips här.

Läs mer